miércoles, 4 de marzo de 2009

Definicions tema 6


Individu Ésser complet, pertanyent a un grup social. Subjecte i objecte de tota acció.
Individualisme possessiu És aquella teoria que defensa que tot individu és l’únic propietari de sí
mateix i les seves capacitats, i per tant no deu res a ningú.
Sociabilitat natural Posició d'Aristòtil que parteix de la base de que l'ésser humà és un animal polìtic, és a dir, sociable per naturalesa.
Contractualisme Contracte o pacte social establert entre els individus d’una espècia (en aquest cas l’espècie humana), la qual evita la lluita dels uns contra els altres.
Estat de natura Estat en que es troba un individu, quan la seva llibertat supera els límits de tota llei, és a dir, sota una completa llibertat.
Pacte social (Rousseau) La llibertat ha estat cedida a canvi d'uns drets.
Antropologia social Ciència que estudia un grup social des de tots els aspectes, d’una manera totalment objectiva, i basant-se en els propis prejudicis d’aquella cultura.
Socialització primària Es dóna lloc a l’inici de la vida d’un individu, en el sí d’una família, on es pretén introduir-lo en un grup social, sota uns valors i unes lleis predeterminades.
Cultura Conjunt d’elements, (llengua, caràcter, imatge, costums, religió...) que un grup d’individus, adopta com a seves.
Subcultura No posa en qüestió la cultura, perquè les persones que hi participen no la viuen de la mateixa manera.
Contracultura Moviment de rebel·lió contra la cultura hegemònica que presenta un projecte de cultura i societat alternatives.
Nous moviments socials Moviments de rebel·lió, amb l’objectiu de trobar una alternativa a la seva cultura, sorgits del desenvolupament de la cultura, i la societat.
Civilització (Huntington) Nivell d´indentitat cultural més ampli que pot distingir un ésser humà d´un altre.
Etnocentrisme Analitza la cultura desde la pròpia cultura.
Xenofòbia Odi vers els estrangers.
Aporofòbia Odi, rebuig i menyspreu al pobre.
Racisme Ideal contrari al multiculturalisme, el qual defensa la puresa i la conservació d’x cultura, poble, o grup social.
Relativisme cultural Actitud cultural que defensa que cada cultura té els seus valors i han d’ésser respectats, i per tant, no hi podem intervenir.Universalisme Ideal que defesa el respecte i la
convivència entre cultures, basant-nos en unes lleis i normes establertes de forma consensual.

No hay comentarios: